Șuruburi metrice – Clasificare și mod de folosire

 

Tipuri de șuruburi pentru construcții

Șuruburi

În construcții, în amenajarile interioare și de exterior, precum și în diferite proiecte de bricolaj se utilizează, pentru îmbinarea elementelor din lemn sau metal, diferite modele de șuruburi.

Șuruburile sunt doar o parte din categoria de produse denumită organe de asamblare. Organele de asamblare includ, pe lângă șuruburi: ancore, cuie, dibluri, piulite, șaibe, tije și bride.

Este important să stii că alegerea organelor de asamblare, în cazul de față a șuruburilor, se face în funcție de materialele cu care vei lucra, pentru a avea parte de o montare sigură, durabilă dar și rapidă și corectă.

Șuruburile reprezintă opțiunea cea mai populară pentru că montarea lor este ușoară și pot fi folosite la îmbinarea pieselor din gips, lemn, metal, carton sau plastic.

Așadar, șuruburile metrice, de diferite dimensiuni, forme sau culori reprezintă cele mai folosite organe de fixare.

Șuruburi metrice

Șuruburi metrice

 

Ce înseamnă șuruburi metrice?

Șurubul metric este un organ de asamblare format din o tijă cilindrică de regulă din oțel, având în capăt un șanț elicoidal, denumit filet. Acesta are rolul de a asambla două sau mai multe elemente sau de a transforma, sau transmite o mișcare de rotație într-un mecanism.

Tija poate să aibă filet pe toată suprafața sa sau doar pe o anumită porțiune. Rolul filetului este de a susține piulița pentru a asigura o forță de prindere mai ridicată.

În procesul de asamblare, există o interacțiune dintre forțele exercitate și frecare ce are ca rezultat îmbinarea a două sau mai multe elemente. În cazul șuruburilor, această îmbinare poate fi desfăcută în orice moment sau poate fi menținută pentru un timp mai lung.

Dacă dorești ca partea filetată a șurubului să nu intre prea mult în materialul pieselor și pentru o mai bună așezare a piuliței, se poate folosi, între șurub și piulită, o șaibă.

Tipuri de șuruburi metrice

Există multe tipuri de șuruburi metrice, iar clasificarea lor se poate face în funcție de rolul lor funcțional, de materialul din care sunt confecționate, a tipului de filet, a formei fantei sau a capului.

surub cu cap hexagonal din otel inoxidabil

Șurub cu cap hexagonal din oțel inoxidabil

 

Tipuri de șuruburi în funcție de materialul din care sunt fabricate

Șuruburi din oțel inoxidabil. Aceste sunt folosite de regulă la exterior pentru că nu ruginesc. Mai departe, șuruburile și piulițele din oțel inoxidabil se împart în inox A2 și inox A4, ambele fiind aliaje din crom-nichel.

Șuruburi din oțel. Pentru solicitarile normale se folosesc șuruburile din oțel. Acestea au suprafața tratată, fiind adesea zincate sau cromate galben și sunt utilizate mai ales în proiectele de interior.

Suruburile metrice din oțel se realizează prin presare la rece sau la cald. Filetul unui șurub metric poate fi cu pas normal sau cu pas fin.

Șuruburile din alamă. Proprietatea definitorie a alamei este că aceasta nu ruginește. Șuruburile din alamă pot fi galvanizate (cromate sau nichelate) sau simple. Acest tip de șurub se folosește atât la interior, cât și la exterior, precum și în spațiile sanitare.

Întrebuințarea șuruburilor fabricate din metal. Exemple: prinderea polițelor metalice, fixarea cofrajelor și a pereților în beton, prinderea conductelor sau a cablurilor, fixarea balustradelor metalice sau a panourilor de gard.

Clasificare șuruburi în funcție de rolul funcțional:

  • șuruburi de fixare
  • șuruburi autofiletante. Sunt acele suruburi care taie singure filet în materialul contrapieselor (în masă plastică, tablă sau lemn).
  • șuruburi pentru îmbinări care au nevoie de demontare ulterioară
  • șuruburi care sunt folosite pentru a transmite forțe și mișcări
  • șuruburi folosite pentru reglaj
  • șuruburi folosite pentru măsurare
Tipuri de șuruburi în funcție de forma capului

Șuruburi metrice – forma capului

Clasificare șuruburi în funcție de forma capului:

În funcție de proiectul pe care îl ai și modul de întrebuințare, trebuie să știi ce tip de șuruburi să alegi, pentru că acestea au mai multe tipuri de capete.

Șuruburile cu cap bombat și șuruburile cu cap rotund. În cazul acestor tipuri de șuruburi, capul șurubului rămâne la suprafața materialului, nu intră în material.

Șuruburile cu cap cilindric au capul perfect rotund și sunt utilizate în special în industriile care prelucrează metale și în electronică.

Șuruburile cu cap înecat se folosesc mai ales atunci când se dorește evitarea unei accidentări. Capul unui astfel de șurub întră cu totul în material (lemn) și practic „dispare”, lăsând o suprafață complet plană.

Șurubul cu cap tip trompetă sunt adesea folosite atunci când se lucrează cu plăcile de gipscarton. Datorită formei speciale a capului acestui tip de șurub, plăcile nu sunt presate de acesta, iar capul se așează pe placă.

Șurubul cu cap hexagonal este tipul de șurub cel mai frecvent folosit și are și un cost scăzut. Acesta este caracterizat prin usurinta cu care poate fi accesat din exterior și este folosit doar în locuri unde este realizabil acest lucru.

Așadar, avem următoarele tipuri principale de capuri pentru șuruburi:

  • Cap hexagonal
  • Cap rotund plat
  • Cap înecat
  • Cap semibombat
  • Cap bombat
  • Cap semirotund
  • Cap tip trompetă
Șuruburi cu cap cruce

Șuruburi cu cap cruce

 

Tipuri de șuruburi în funcție de forma fantei:

Șuruburile metrice se clasifică, după forma fantei în următoarele tipuri:

  • Șuruburi metrice cu cap cruce. Acestea permit folosirea unei șurubelnițe electrice pentru că aceasta nu va aluneca pe capul șurubului.
  • Șuruburi metrice cu fanta dreaptă. Acestea sunt folosite frecvent la montajele din lemn și la cele metalice pentru că împiedică alunecarea și cresc forța de torsiune.

Tipuri de șuruburi metrice în funcție de rezistență:

  • cu rezistenta cea mai mica – suruburi metrice M5
  • cu rezistenta medie – surub metric 7
  • cu rezistenta mare – suruburi metrice M10-M30.

In concordanta cu standardele, suruburile si prezoanele incep de la M5 trebuie prevazute cu marcaje de origine si grupa de rezistenta din care fac parte.

Gasirea materialelor de fixare potrivite din varianta de suruburi metrice disponibile, asigura rezistenta in timp proiectului de constructie.

Pentru stabilitate superioara, opteaza pentru suruburile filetate partial, care foreaza precis in suprafata suport. Suruburile filetate complet sunt mai potrivite pentru placile din cherestea sau MDF.

Șuruburi metrice speciale

Pe lângă tipurile de șuruburi de mai sus, mai există și o categorie de organe de asamblare denumită șuruburi speciale. Aici includem următoarele tipuri de șuruburi:

  • cu piulita elicoidala
  • cu cap special conic
  • cu cap special fluture
  • cu cap special dreptunghiular
  • special cu ochi
  • cu cap special triunghiular
  • cu cap special crestat
  • cu cap special customizat
  • cu cap special patrat

Aceste șuruburi speciale, cu capăt în formă de cârlig sau cu capăt sub formă de inel, sunt folosite de regulă, alături de diblurile potrivite, pentru a prinde în siguranță lustre grele, leagăne sau dulapuri suspendate.

Sfaturi de folosire a organelor de asamblare

Pe lângă toate informațiile de mai sus, pentru a avea un proiect calitativ și sigur și pentru a nu deteriora uneltele și materialele, îți recomandăm să citești și sfaturile de mai jos.

Când trebuie să îmbini două tipuri de materiale (o îmbinare mixtă), îți recomandăm să alegi șurubul în funcție de materialul care este la bază, pentru că în el va intra axul șurubului. O excepție de la această regulă o reprezintă gips cartonul.

Înainte de a cumpăra șuruburile pentru un proiect, citește specificațiile producătorului pentru a afla în ce context se folosește șurubul. Este foarte important să folosești șuruburile potrivite, atât pentru calitatea proiectului, cât și pentru siguranța beneficiarului.

De asemenea, este importantă și lungimea șurubului. Lungimea organelor de asamblare se determină în funcție de greutatea la care trebuie să reziste îmbinarea. În orice caz, șurubul nu ar trebui să iasă pe cealaltă parte a materialului.

Așa cum am specificat și mai sus în articol, dacă lucrarea este exterioară și șurubul va fi expus, îți recomandăm să folosești doar șuruburi din oțel inoxidabil.

Dacă vrei să fii sigur că nu vei strica materialul în timpul asamblării, ai de îmbinat materiale cum ar fi rigips sau lemn și vrei să folosești șuruburi autofiletante, îți recomandăm să dai o gaură înainte. Chiar dacă este o acțiune în plus, riscul de a deteriora materialul în timpul asamblării este destul de ridicat dacă diametrul șurubului este mare.

Atunci când montezi șuruburi în beton, îndepărtează praful care s-a adunat în orificiu după ce ai dat gaură cu bormașina. Ca să fii sigur că nu ți se va rupe șurubul, folosește bormașina la o treaptă de viteză mai mică, aplicând o presiune moderată și constantă.

Folosește șurubelnița potrivită. Alege una care se potrivește cu capul șurubului pentru că riști să deteriorezi șlițul șurubului și o să îl rotești mult mai greu – în cazul unei șurubelnițe prea mici. Dacă folosești o șurubelnită prea mare, poți să deteriorezi piesa.

Alegeţi întotdeauna şurubelniţa care se potriveşte cu mărimea capului şurubului. O şurubelniţă prea mică deteriorează şliţul şurubului şi

Sperăm că aceste informații îți vor fi utile în proiectele tale și te așteptăm oricând pe Sagitta.ro pentru a alege organe de asamblare potrivite pentru lucrările tale!

©2007-2019 Sagitta.ro. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?